Om Kousted Kirke

Kousted Kirke 
Sognevej 20 
8920 Randers NV

 

 

 

Se fotoserie fra kirken (Fotos: Copyright Claes Hvidbak 2017)


Løven fra Kousted Kirke
Det er ikke let at få øje på, jeg opdagede det selv ved et tilfælde - motivet af en løve på nordsiden af Kousted Kirke.

I første omgang kunne jeg ikke se, hvad det 800 år gamle og vejrbidte stenhuggerarbejde skulle forestille. Det var graver Edel Koch Nielsen, der gjorde mig opmærksom på, at motivet er vendt på hovedet, og at man skal vende ryggen til kirkemuren og stikke hovedet mellem sine ben, hvis man vil se, hvad motivet forestiller.

Og ganske rigtigt, efter udførelsen af denne fysisk krævende manøvre, fremstod for mine øjne en skikkelse, der unægtelig ligner en løve med prægtig hale og sitrende tunge, der på en gang fremmaner gys og respekt.

Løvemotivet går ofte igen i den middelalderlige kirkekunst. Især ses det indhugget i døbefonte, hvilket skyldes, at løven dengang betragtedes som et ædelt og særdeles stærkt dyr, der sammen med dåbens sakramente skulle beskytte spædbarnet mod den ondskab og de farer, man mente konstant lå på lur.
Spørgsmålet melder sig straks - hvorfor vender løven på hovedet?

Det umiddelbare svar er, at man under en renovering af kirkemuren ikke har kunnet finde hoved og hale eller op og ned på stenen og derfor har satset, men desværre ramt forkert. Hvis det er forklaringen, så burde disse håndværkere straks have været fyret på grund af byggesjusk.

En anden forklaring kan være den teologiske, hvor man har draget paralleller mellem løven og Kristus. Guds uendelige, magtfulde og stærke søn, der som et blidt og uskyldigt lam gik i døden for vores skyld ved at tage vores synder på sig og derved viste en styrke af en anden verden. Ligeså løven her, der som en kattekilling ligger legende på ryggen, som om den har underkastet sig, men som i et nu kan springe op og overmande sit bytte.

Peter Viuff